Categorieën
-BLIJVEND GEZOND DOOR VOEDING-

Hooikoorts ermee leven of te verhelpen?

Hooikoorts, een vervelende kwaal die elk jaar weer opspeelt…
Moet je er maar mee leren leven, of kun je er toch iets aan doen?

Het antwoord is JA, je kunt er zeker iets aan doen. Hooikoorts is namelijk een teken van een verzwakt immuunsysteem. Het hoort niet bij een optimaal functionerend lichaam en daar wil ik je graag wat meer over vertellen.

Hoe ontstaat hooikoorts eigenlijk?

Hooikoorts is een overgevoeligheid/allergie voor stuifmeel (pollen) van planten, grassen of bomen. Het is een seizoensgebonden aandoening, die begint als de pollen zich verspreiden via de wind.
Of het nu een allergie is voor pollen, huisstofmijt, of een bepaald voedingsmiddel zoals pinda’s, een allergie betekent altijd een overactief immuunsysteem!

Ons lichaam maakt namelijk histamine vrij om allergenen te bestrijden. Histamine is een lichaamseigen stof die we nodig hebben voor onder andere het bestrijden van allergenen, maar ook het reguleren van onze lichaamstemperatuur. 
Daarnaast krijgen we histamine binnen door het nuttigen van verschillende voedingsmiddelen zoals tomaten, kaneel, cacao,  kaas, olijven, ingeblikte vis, koffie, alcohol en vooral kliekjes!!

Een teveel aan histamine geeft klachten, zoals hooikoorts. Het zorgt voor een ophoping van mestcellen in de darmen, met een allergische reactie als gevolg. Hoeveel histamine jouw lichaam nodig heeft is voor elk persoon anders.

Hoe kan ik mijn hooikoorts verhelpen, dan wel verminderen?

Nu je weet dat hooikoorts ontstaat door een allergische reactie in onze darmen (door een teveel aan histamine) en je weet dat bepaalde voedingsmiddelen onze hoeveelheid histamine sterk doen toenemen, zal je wel de bui zien hangen..

“Moet ik dan al die voedingsmiddelen achterwege gaan laten?..zucht..”

Het antwoord is NEE, want het is onmogelijk om histamine-vrij eten!
Wat je wel kunt doen is de hoeveelheid histaminerijke producten verminderen.. 

Door zo vers mogelijk te koken en even op te passen met cafeïne, cacao, alcohol en met name rauwe tomaat en paprika. Beperk het zoveel mogelijk en kies je bewuste genietmomenten. 

Het draait dus om balans en ja indien de hooikoorts fix aanwezig zal je even wat extra op moeten letten! Maar als je daardoor minder last hebt van jeukende ogen, slijmvorming en vermoeidheid is het dat toch zeker waard! 

Een aantal natuurlijke wondermiddelen?

Er worden al jaren allerlei tovermiddelen aangedragen die zouden baten bij hooikoorts, zoals ook het eten van een pissebed!! IEK.
Oké, dat is dan in mijn ogen nog de meest natuurlijke manier, maar aanbevelen zou ik het niet. 

Zijn er dan nog andere mogelijkheden?
Ja die zijn er zeker! 

  1. Om te beginnen heb je het DAO-enzym nodig om de histamine beter af te breken. Het kan dus zomaar zijn dat jij daar een tekort aan hebt,  of dat er gewoon teveel histamine in je lijf zit en je daardoor aan enzym tekort komt. 
    Dit enzym kun je gemakkelijk aanvullen met het supplement DAO-sin, verkrijgbaar in natuurwinkels, natuurlijke drogisterijen zoals Vitaminstore, dan wel voor een leuk prijsje via internet. 
  2. Vitamine C: de basisvitamine voor heel je immuunsysteem. Het verhoogt je weerstand en afweer en remt ontstekingsreacties (zoals hooikoorts). Dit zou ik iedereen sowieso standaard adviseren om dagelijks te nemen, maar op het moment dat de hooikoorts opspeelt mag je je dagelijkse dosis wel wat opkrikken.

En zo zijn er nog heel wat dingen die je zelf kunt doen om het te verminderen, dan wel er geheel vanaf te komen! 
Realiseer je wel dat je niet direct na 2 dagen resultaat moet verwachten, maar het even moet doorzetten om er uiteindelijk echt de vruchten van te plukken..

Bovenstaande oplossingen zijn vooral symptoom-bestrijdende oplossingen, terwijl ik altijd pleit voor het aanpakken van de oorzaak voor het ontstaan van jouw hooikoorts! 
Ik weet namelijk zeker dat je lichaam op meerdere fronten uit balans is als je veel last hebt van hooikoorts, dan wel van andere allergieën of klachten.

Een aanpak waarbij er oog is voor jouw hele lichaamssysteem zou dan mijn advies zijn! 

Wil jij graag deskundig voedingsadvies over hoe jij je leefstijl kunt verbeteren en zolang mogelijk gezond kunt blijven met een voedingspatroon wat bij jou past?

Benader me dan via de mail voor een vrijblijvend persoonlijk contactmoment of stuur me jouw vraag: robin@van-natura.nl 
en reken af met die vervelende hooikoorts of allergie! 

Ik kan je namelijk nog veel meer tips geven..

Wat ga jij vandaag doen om je gezondheid te verbeteren?

Met gezonde groet,

Robin