fbpx
chocoladebrokken puur

Kurkuma en gember, waar is het goed voor?

 

Wat zijn kurkuma en gember?

Voor wie mij al volgt op social media weet dat ik regelmatig informatieve berichten deel over welke voeding bijdraagt aan een goede gezondheid. Zo deelde ik afgelopen week de gezondheidsvoordelen van kurkuma en gember, 2 specerijen met krachtige eigenschappen veel gebruikt in de Ayurveda.

Mijn achtergrond ligt niet in de Ayurveda, maar wel in de orthomoleculaire voeding, dat wil zeggen kijken naar welke voeding ons lichaam de juiste brandstof en energie geeft om optimaal te functioneren en daar kunnen kurkuma en gember zeker aan bijdragen.

 

Kurkuma, wat is het?

Kurkuma wordt als jarenlang geteeld in onder andere India en China. Ze gaan er vanuit dat de oorsprong van de kurkuma in India ligt. Zowel kurkuma als gember komen van de gemberfamilie, daarom wordt het ook wel vaker (Indiase) geelwortel, koenjit of tumeric genoemd.  Beide groeien het beste in warme vochtige gebieden. De gele kleur van de kurkuma komt door de curcumine en dat is tevens stofje wat zoveel gezondheidsvoordelen heeft.

Curcumine als kleurstof.

Misschien wist je het al, maar curcumine wordt gebruikt als kleurstof, denk maar eens inkt, gekleurde eieren. Het is een heel krachtige kleurstof, dus werk je met verse kurkuma bescherm dan goed je handen en kleding, want die gele kleur was je er niet zomaar af!

 

Gember, wat is het?

Gember is een meer bekende specerij die tegenwoordig erg populair is. Ga maar eens ergens lunchen en 9 van de 10 keer kun je ook verse gember-thee bestellen, vaak in combinatie met munt of citroen. Het is al jaren bekend als medicinale smaakmaker. De gezondheidsvoordelen die worden toegeschreven aan gember zitten vooral in het stofje gingerol.

 

Kurkuma en gember als natuurlijke ontstekingsremmer

Waar zijn kurkuma en gember goed voor?

Misschien heb je wel eens gelezen of gehoord dat ze zouden helpen tegen gewrichtspijn en daardoor goed zijn voor mensen met ontstekingsziekten zoals reuma of artrose, maar ze hebben nog veel meer gezondheidseffecten. Ik zet ze voor je op een rijtje.

Kurkuma

  • Zeer krachtige antioxidant
  • Anti-inflammatoire eigenschappen bij o.a. artritis
  • Antibacterieel en schimmelwerend
  • Remt ontstekingsprocessen
  • Beschermt de lever
  • Stimuleert de galblaas
  • Stimuleert de wondgenezing
  • Vermindert de cholesterolopname
  • Bevordert de eiwit- en vetvertering
  • Krampstillend
  • Verwarmend

Etc.

Gember

  • Zeer krachtige antioxidant
  • Antiviraal en antibacterieel
  • Bevordert de spijsvertering en ademhaling
  • Kan gasvorming en obstipatie verminderen
  • Geeft energie
  • Ontstekingsremmend
  • Beschermt maag en lever
  • Activeert endorfine!
  • Verwarmend

 

Hoe gebruik je kurkuma en gember?

Je kunt kurkuma en gember zowel gedroogd als vers gebruiken. Gebruik je het in poedervorm, dan is de vraag hoeveel actieve stoffen het nog bevat, want hoe langer je het bewaart in een glazen doorzichtige pot, hoe meer het achteruit gaat door onder andere licht en oxidatie.

Ik gebruik ze vaak vers in mijn thee, of in gerechten zoals een heerlijke verwarmende soep of curry. Zeker in de koudere maanden is het heerlijk om iets te eten wat je lichaam verwarmt en alleen al daarvoor is, naast de gezondheidsvoordelen, heerlijk om ze te gebruiken.

Houd je niet zo van de smaak van gember of kurkuma?
Voeg het dan in zeer kleine hoeveelheden toe en bouw het zo verder op of gebruik alleen 1 van beide.

Hoeveel kurkuma en gember mag je gebruiken?

Beide specerijen werken ontgiftend, maar een teveel belast onze lever. Dat kun je merken aan hoofdpijnklachten of vermoeidheid. Gebruik je medicijnen? Let dan altijd even op de combinatie, bijvoorbeeld bij bloedverdunners.

Begin altijd met een klein mespuntje toe te voegen bij voorkeur verse kurkuma of gember. Deze kun je tegenwoordig bij bijna alle supermarkten wel vinden en anders bij een Toko of natuurwinkel.

Een belangrijke sidenote: Gebruik het altijd ter ondersteuning van je gezondheid en niet als wondermiddel.

 

Golden milk- het populaire drankje van nu!

Wist je dat je kurkuma het beste kunt combineren met zwarte peper? Dan wordt het vele malen beter opgenomen en is de werking vele malen sterker! Ik maakte er een eigen specerijenmix van, wat ook wel bekend is onder de populaire naam golden milk.  Je mengt dan 1 theelepel met wat (plantaardige)melk  en gekookt water en je hebt een heerlijk kruidig drankje!

Je kunt deze specerijenmix bij mij aanschaffen, verwerkt in een DECEMBER-VERWENBOX met huisgemaakte gezonde lekkernijen en gezondheidscadeautjes. Erg leuk om jezelf of een geliefde cadeau te doen met de feestdagen!

Wil jij meer weten over voeding die jouw gezondheid ondersteunt?
Maak dan een afspraak voor een voedingscheck of informeer bij robin@van-natura.nl voor meer mogelijkheden.