fbpx

5 misvattingen over een orthomoleculair therapeut.

Is orthomoleculaire geneeskunde kwakzalverij? 
Wat doet een orthomoleculair therapeut?
En aannames over mij als voedingsdeskundige.

In deze blog deel ik 5 vragen die mij regelmatig gesteld worden. Over orthomoleculaire geneeskunde in het algemeen, over een orthomoleculair therapeut en wat die precies doet en over mij als persoon.

 

goed voor jezelf zorgen minder stress ervaren

1. Wat is en doet (de) orthomoleculaire geneeskunde?

Laat ik om te beginnen uitleggen wat orthomoleculaire geneeskunde is en wat het voor jou kan doen. 

De term orthomoleculair is op te splitsen in het Griekse woord orthos: wat staat voor juist, recht of goed en moleculair: met betrekking tot de moleculen, tot op het niveau van de moleculen. Samengevat betekent dit het in de juiste balans brengen van het lichaam tot op moleculen-niveau. Je ziet daarbij lichaam en geest als een geheel waarbij het een het ander beïnvloedt. Dat noemen ze ook wel een holistische benadering.

De orthomoleculaire voedingsleer richt zicht dus op het optimaal voeden van lichaam en geest tot op celniveau. Nog eenvoudiger samengevat:  het focussen op voeding die ons voedt en niet alleen vult. Voeding die energie geeft en onze gezondheid bevordert op alle gebieden, zowel fysiek als mentaal.

Die brede blik en het zien van lichaam en geest als een samenspel is de reden dat ik vanaf moment 1 verkocht was! Ik hou namelijk (misschien jij ook wel) van groei en ontwikkeling en daar zelf invloed op uitoefenen.

2. Is orthomoleculaire geneeskunde kwakzwalverij?

De orthomoleculaire geneeskunde valt onder de alternatieve zorg. Toen ik zelf voor het eerst hoorde over de opleiding had ik ook geen idee wat ik me daarbij moest voorstellen. Het klonk zo vaag, alternatief klonk zo zweverig en het was vooral onbekend. En onbekend associëren wij vaak met ‘niet veilig’ of ‘niet te vertrouwen’. 

Inmiddels is mijn mening (uiteraard haha) compleet bijgesteld. Ik heb tijdens het volgen van de opleiding tot orthomoleculair therapeut alle adviezen op mezelf toegepast. Dat betekende dat ik mijn voedingspatroon compleet heb omgegooid. Stap voor stap natuurlijk!

Ik begon wel met een valse start want op dat moment had ik een eetprobleem waardoor mijn lijf eigenlijk nauwelijks meer bouwstoffen had en ik ook begon met flink ondergewicht. Dus daarom is het moeilijk om te zeggen of dit ook was gebeurt als ik een ‘normale’ start had gehad. 

Al snel merkte ik een stabieler energieniveau met minder behoefte aan snoep, chips en koek en ook mijn darmwerking veranderde enorm. Ik was nog nooit zo bewust met mijn voeding aan de slag gegaan en daar moesten mijn darmen en hormonen erg aan wennen, zeker omdat mijn lijf op dat moment behoorlijk leeggeroofd was.

Maar ik kan wel zeggen dat het mijn leven compleet veranderd heeft vanaf dag 1! Ik heb namelijk stap voor stap mijn lijf weer opgebouwd door het de juiste voeding te geven en daar ben ik enorm dankbaar voor! 
Door deze openbaring en ervaring wist ik dat ik dit met meer mensen wilde delen want ik ben uiteraard niet de enige waarbij zo’n resultaat mogelijk is!

Ik kan voor jou dus niet invullen of jij het wel of geen kwakzalverij vind en voel ook niet de behoefte om dat verder te verdedigen.. Wat ik wel kan zeggen is dat je het eens zou moeten proberen om het te ervaren of het wat voor jou is. En stiekem hoop ik dat mijn verhaal jouw heeft laten inzien dat het echt zijn uitwerking heeft op alle levensgebieden en dat kun je echt in je voordeel gebruiken! 

Wat heb je tenslotte te verliezen?

3. “Ja maar ik ben niet zo'n keukenprinses als jou, dus dat is nooit voor mij weggelegd..”

Een andere manier van eten betekende ook een andere manier van koken. Ik was echt een leek en heb regelmatig flinke misbaksels  gemaakt en dat hoorde er allemaal bij. Doordat je met pure ingrediënten werkt, moet je even handigheid krijgen in het op smaak brengen van een gerecht en tja, dat gaat met ’trial and error’. 

Je hoeft dus geen voorkennis of keukenervaring te hebben om orthomoleculair te kunnen koken.  Het is een vaardigheid die je moet trainen. Ik heb die weg inmiddels bewandeld en daardoor kan ik jou precies de kneepjes van het vak leren: bijvoorbeeld slim je voorbereidingen doen, de juiste voeding combineren zodat de maaltijd volwaardiger wordt of bepaalde klachten vermindert en natuurlijk de juiste boodschappen in huis halen want daar begint het.

 

4. “Kun jij nog wel genieten van eten als je er zoveel over weet?"

In het begin van de studie en toen ik het net had afgerond was ik heel strict. Ik had allerlei eetregels en zag alles zwart-wit. Dat betekende dat ik continu met eten bezig was en er niet van genoot. 

Ook streefde ik echt 100% een orthomoleculair voedingspatroon na en dat gaf mij veel stress. Gelukkig zag ik in dat dat geen haalbaar doel was en dat er ook nog een sociaal leven is! Wil niet zeggen dat je dan niet op je voeding kunt letten maar het moet geen obsessie worden én bovendien is er ook een middenweg. Al was ik het begin echt van het alles of niets.

Nu geniet ik enorm van wat ik eet en maak ik er ook echt een feestje van, ook als ik alleen eet. Ik neem mijn gezondheid serieus en dat betekent dat ik het de juiste voeding wil geven om die positieve, energiek en enthousiaste Robin (de voedingscoach) te zijn!

Voor mij betekent iets gezonds eten niet dat ik niet geniet. Ik kan daar juist enorm van genieten en uiteraard ook van een frietje op zijn tijd, of een bakje chips en dat kan ook gewoon! 

Ik realiseer me wel dat die associatie er nog altijd is met gezond is saai of afzien en ongezond is genieten, of in ieder geval vrijheid. Dat is precies waar ik met mijn bedrijf verandering in wil brengen. Laten zien dat een gezonde leefstijl ook makkelijk, eenvoudig en plezierig kan zijn.  Juist met dat gezin en die drukke baan.

En ik verwacht ook niet van jou dat je compleet mijn eetwijze gaat volgen. Het is namelijk net de bedoeling dat jij jouw eigen weg hierin vindt en dat ik jou daarbij mag ondersteunen!


5. ''Jij bent toch al slank, waar doe je al die moeite voor?!"

Komisch dat we nog altijd denken dat een slank persoon gezond is en een andere lichaamsvorm ongezond is. Dat zit er heel diep ingeworteld.
Een slank persoon kan namelijk net zo goed allerlei voedingstekorten hebben of zich elke dag futloos voelen en dat is niet mijn definitie van een gezond persoon. In mijn praktijk zie ik geregeld vrouwen die slank zijn en toch diverse lichamelijke klachten ervaren die niet thuishoren in een optimaal functionerend lichaam.

Ik behoorde ook tot dat rijtje een aantal jaar geleden. Maar nu ik mij zoveel beter voel weet ik pas hoe fijn het is om je zo goed en energiek te voelen. Dat maakt dat ik het niet meer anders wil!
Wanneer jij een paar schoenen hebt die fijn lopen blijf je die toch ook dragen?!

Sidenote: Natuurlijk heeft iedereen een eigen lichaamsbouw maar ik ben ervan overtuigd dat als jij merkt dat je je door bepaalde voedingskeuzes veel energieker voelt, je niet meer zo’n opgeblazen buik hebt of lekkerder in je vel zit dat jij dan ook niet meer terug wilt en dat dat uiteindelijk belangrijker is in het leven dan een bepaald gewichtsdoel nastreven. Dat is namelijk zo’n loze indicator.

 

Moeiteloos gezond eten (met het gezin!)

Merk je dat jouw energieniveau op dit moment niet top is? En overweeg jij na het lezen van dit blog om (samen met mij) stap voor stap jouw voedingspatroon te verbeteren op een manier die bij jou past? 
Wil jij wel gaan ervaren wat de juiste voeding voor jou kan betekenen fysiek en mentaal? 

Dan past wellicht mijn nieuwe programma ‘Moeiteloos-Gezond-Eten’ erg goed bij je!
Eind juli lanceer ik daarvoor mijn eerste pilot tegen een gereduceerd tarief.

Er is al een groep enthousiaste vrouwen die zich hebben gemeld voor de interesselijst. Lijkt jou het interessant om daar ook bij te horen en als eerste op de hoogte te zijn van dit programma en de verdere inhoud?

Meld je dan voor de interesselijst via onderstaande knop of door een mail te sturen naar robin@van-natura.nl met het onderwerp interesse!

gezond recepten en gezonde hoofdgerechten voor gezin