fbpx

Gezond eten tijdens je vakantie

Je kijkt enorm uit naar de vakantietijd! Eindelijk weer qualitytime voor jezelf, met je partner of met je gezin.
Even genieten en niets moeten. Dat is toch elk jaar weer zo heerlijk! Zeker in combinatie met de zon of een fijn oord waar je gaat vertoeven. Kom maar op!

En tegelijkertijd schiet er een gedachte door je hoofd.  Hoe hou ik enigszins aan mijn gezonde leefstijl vast zodat ik niet helemaal de teugels laat varen? Zijn er voldoende mogelijkheden om gezond te eten op of tijdens mijn vakantie als ik dat zou willen? Het liefste wil je graag meedoen met je partner of gezin zonder schuldgevoelens of restricties..Het is tenslotte vakantie!

Met deze blog ga ik je tips geven om gezond te eten tijdens en/of op je vakantie en vooral laten inzien dat het ook beide samen kan gaan: genieten én op je voeding letten.

gezond eten op vakantie, vakantietijd, coronakilo', vakantie eten

Gezond (uit)eten op vakantie

De zomer is nou eenmaal een periode waarop er vaak wat meer etentjes gepland staan: uiteten op vakantie, een barbecue met familie of vrienden, terrassen en een ijsje halen, snel wat eten na een dag zwemmen etc.Je weet wel hoe dat gaat!

Zulke momenten zijn supergezellig en dan wil je eigenlijk gewoon lekker meedoen. En daar is helemaal niets mis mee!

Probeer dit wel vanuit de juiste intentie te doen. Dus niet denken ‘yes, nu kan ik eindelijk weer los‘ want dan weet je dat je op andere momenten eigenlijk te streng voor jezelf bent en zie vaak dat je te geforceerd gaat genieten ‘want nu kan het en moet het dus‘. Of de hele dag minder eten of maaltijden overslaan omdat je wat gepland hebt..

Maar vanuit het jezelf gunnen omdat je weet dat je de rest van de tijd een prima balans hebt en daardoor ook geen moeite hebt om op de andere eetmomenten van je vakantie wel gewoon je eigen gezonde ritme aan te houden! Of je gezonde maaltijden voorbereiden voor onderweg of voordat je een dagje uit gaat en thuiskomt met een hongerklop. 

Jij maakt hierin de keuze die bij jou past! Voel dan ook per situatie wat voor jou werkt, vanuit welke intentie je dat doet: moeten of willen en durf dan ook je keuzes ernaar te maken! Ook als jij iets anders kiest dan je partner of gezinsleden.

Tip 1: Voorkom dat je alles door elkaar eet!

Wil jij graag genieten én toch een fijne gezonde balans hebben tijdens je vakantie? Dan kun je de volgende keuzes maken tijdens het uiteten of zelf koken:

Kies voor 1 eiwitbron in de vorm van vis, vlees of vegetarisch.

Klinkt heel logisch maar vaak kunnen we niet kiezen en resulteert dat uiteindelijk in alles door elkaar eten en daardoor achteraf spijt hebben omdat je teveel hebt gegeten. Vaak komt dit door een gevoel van tekort. Je wilt niets missen want nu is het beschikbaar, maar als je je realiseert dat je een andere keer voor het andere kunt kiezen dan zie je in dat er altijd overvloed is en geen tekort.

Bovendien is het voor je vertering ook veel fijner om voor 1 eiwitbron te gaan wat weer zorgt voor meer energie en geen dip na de maaltijd! 

gezond eten tijdens of op je vakantie
op je voeding letten tijdens je vakantie

Tip 2: Kies voor kip of ander gevogelte, vis, rund of wild in plaats van varkens- of lamsvlees.

Deze dieren bewegen van nature meer en daardoor bevatten ze meer gunstige vetzuren. Deze gunstige vetzuren heb je nodig voor je energie, je concentratie en een goede fysieke en mentale balans en wie wil zich nou niet fit en gezond voelen op vakantie?

Kiezen voor vegetarisch is natuurlijk ook helemaal prima, mits je het niet gaat vervangen door gerechten met veel zuivel in de vorm van kaas, melk en yoghurt want die maken het zwaar verteerbaar!

Tip 3: Geef groenten de hoofdrol op het bord!

Groenten zouden de basis mogen zijn van alles wat we eten. Ze zorgen voor volume en verzadiging en ontzuren als enige voedingsmiddelen naast fruit ons lichaam (wat belangrijk is om ons energiek en gezond te voelen en wat ontstekingsremmend werkt). 

Houd daarbij een verhouding aan van minimaal 50 % of meer van je bord gevuld met groenten. Ik weet dat dit tijdens je vakantie niet altijd haalbaar is hoor maar probeer waar het kan wat meer groenten op te scheppen.

Ben je uiteten? Vraag of ze groenten van de dag hebben of een seizoenssalade. Ik vraag ook wel eens of ze de frietjes of rijst vervangen voor extra groenten en 9/10 is dat geen probleem.   

Heb je een barbecue? Zorg dan voor een frisse salade of maak zelfs spiesjes van courgette, ui, champignons, paprika en maiskolf en bestrijk ze met wat Italiaanse kruiden, verse knoflook en olijfolie. Neem dit mee als bedankje dat je bij iemand mag eten of verras je gasten met een kleurrijke en gezonde anvulling op tafel!

Probeer ook zeker eens bloemkool btw 😉

meer groenten eten bij elke maaltijd
gezonde avondmaaltijd

TIp 4: Beperk je snelle koolhydraten die je suf en opgeblazen maken.

Neem gerust een stukje brood, aardappelen of een keer wat pasta, maar niet elke keer grote hoeveelheden. Zoals ik net al de tip gaf kun je dat slim aanpakken door te vragen voor meer groenten. Hierdoor raak je al meer gevuld en zul je merken dat je ook minder trek krijgt in allerlei lekkers. De snelle koolhydraten zoals witbrood, chips, koekjes en ander lekkers die geven je een korte insulinepiek en daarna volgt er weer een dip. Probeer dan nog maar eens van al dat lekkers af te blijven!

Geniet gerust op zijn tijd van iets lekkers maar probeer dan op andere momenten weer meer groenten of fruit toe te voegen en laat een kwart van je bord over voor de koolhydraten. Zo hoef je niets te missen en kun je toch balans houden!

Tip 5: Zorg voor gezonde snacks voor onderweg!

Heb je een dagje uit op de planning? Zorg dan zelf voor gezonde snacks (voor onderweg).

Denk aan:

 • snackgroenten: worteltjes, komkommers, tomaatjes met een bakje hummus
 • gekookte eieren de snack om direct je bloedsuikerspiegel te stabiliseren en je hongerklop te stoppen of voorkomen.
 • vers (zomer)fruit: nectarine, aardbeien, blauwe bessen, kersen, aardbeien een lekker stuk fruit daar heb je verder niet veel bij nodig!
 • een mix van ongezouten en liefs ongebrande noten: walnoten, pistachenoten, cashewnoten, hazelnoten en eventueel wat rozijntjes ertussen.
 • rijstwafels met pindakaas (en banaan) of wat plakjes kipfilet (los meenemen anders wordt het een slappe hap)
 • een zelfgebakken bananenbrood of energieballetjes maken en dit meenemen! 
  recepten daarvoor leer ik je in mijn ‘Moeiteloos Gezond Eten programma’
 • stukje chocolade (puur)
 • zelf ijs of een smoothie maken met bevroren bananen of ander fruit en/of groenten.
  recepten daarvoor leer ik je in mijn ‘Moeiteloos Gezond Eten programma’
 • en natuurlijk op zijn tijd een lekker ijsje of wat chips ook dat is balans!
dadelbonbons verantwoord snacken gezonde snack
ontspannen op vakantie tot rust komen

Tip 5: Zorg voor gezonde snacks voor onderweg!

Vakantie is maar een relatief korte periode van het jaar. Geniet gewoon van het moment, het samenzijn en natuurlijk van het eten en pas waar mogelijk bovenstaande tips toe! 

Eet de momenten die je zelf kookt zo gezond mogelijk zodat je bloedsuiker en je energieniveau zo stabiel mogelijk blijven (zie afbeelding hierboven van de juiste verhouding op je bord) en voor de rest. Let it go! Let it flow! 

Een hele fijne vakantie!

Zomerse groet,

Robin

Heeft deze blog jouw een nieuw inzicht gegeven of je gerustgesteld? Mooi dan is mijn doel bereikt en hoop ik dat je deze tips gaat toepassen!

Heb je behoefte aan meer ondersteuning in de vorm van recepten voor makkelijke gezonde gerechten en maaltijden?

Stroom dan in bij mijn gloednieuwe ‘Moeiteloos-Gezond-Eten Programma’.  We starten eind juli met de eerste pilot met een enthousiaste groep gelijkgestemde dames. 
Zodat je nu al lekker door kunt pakken én dadelijk na je vakantie!