fbpx

Hoe heb ik mijn eetprobleem overwonnen?

Het overwinnen van mijn eetstoornis

Mijn relatie met voeding is enorm verandert ten opzichte van 7 jaar geleden. Jarenlang werd ik in de weg gestaan door mijn eigen gedachten over eten. Ik worstelde met een eetstoornis (anorexia-orthorexia) en heb dit lang verborgen kunnen houden, totdat ik zoveel was afgevallen dat het zichtbaar was en familie en vrienden zich zorgen begonnen te maken. En achteraf gezien volkomen terecht!

Ik wuifde alles weg en deed alsof er niets aan de hand was. Tot het punt dat ik brak en ik het niet meer kon volhouden om dat masker te dragen. Ik was zelfs een keer publiekelijk van mijn stokje gegaan en daar schaamde ik mij enorm voor! 

gezond eten zonder dieet hulp bij afvallen

“Ik weet nog goed dat ik in het pashokje van de H&M stond en vond dat niets mij meer stond. Ik zag hoe ik was vermagerd en ik schrok er wel van en tegelijkertijd had ik geen idee hoe ik dat kon veranderen. Alles voelde vlak en verdoofd en mijn emoties voelde ik niet meer”. 

Ik dacht immers dat ik goed en vooral gezond bezig was want ik at zo min mogelijk calorieën en volgde alles op wat ik bij influencers op internet zag (die waarschijnlijk net zo doorgedraafd waren haha).

 En letten op je voeding dat is toch alleen maar goed?!
Ondertussen voelde ik me steeds ongelukkiger, vermoeider en isoleerde ik me van alles en iedereen om mij heen. 

Zo herken je een eetprobleem:

Ik zie bij klanten vaak soortgelijke patronen weliswaar minder extreem:

  • Zwart-wit denken en daar geen middenweg in zien. Bijvoorbeeld: “ik wil wat aan mijn voeding veranderen, maar ik heb een gezin dus dan gaat dat niet”. “Ik heb een veel te druk sociaal leven of een veel te drukke baan en daardoor is het niet haalbaar”. of andersom: Heel extreem aan de slag gaan om vervolgens na 6 maanden er helemaal klaar mee te zijn.. 
  • Emotie-eten: eetbuien na een lange (werk)dag vol prikkels of emoties die niet verwerkt zijn of bij een gevoel van controleverlies over de situatie (lockdown bijvoorbeeld).  
  • Te fanatiek bezig zijn met het gewicht en calorieën tellen en daar alles voor over hebben ook allerlei dure detoxen, afslank-koffie’s en noem het maar op.
  • Alles compenseren met bewegen en sporten: Vanavond een etentje of bbq? Dan de rest van de dag zo min mogelijk eten! Een stuk gebak gehad? Dan minimaal een uur wandelen.. etc.

Ben eens heel eerlijk.. herken je iets uit bovenstaand rijtje bij jezelf? Probeer dit dan onder ogen te zien en aan de slag te gaan met hetgeen eronder zit.. Welke emotie of belemmerende overtuiging? 
Schrijf het op, praat erover met iemand die je vertrouwt en als het echt niet oké is, durf hulp te vragen!!

Cliché i know maar hoe eerder je erbij bent, hoe beter! 

stoppen met calorieën tellen
makkelijk en gezond eten

Alles perfect gezond en Instagram-waardig

Op sociale media komen de mooiste ‘What-i-eat-in-a-day-video’s’ voorbij  die klakkeloos worden overgenomen omdat deze vrouwen er precies uitzien zoals jij er graag uit wilt zien!

Bovendien zie ik ze producten aanprijzen die ik mijn ogen niet direct als de juiste pure voeding zou aanprijzen:

  • vleesvervangers die hartstikke bewerkt zijn maar wel vegan/vegetarisch en daardoor aangeprezen als gezond
  • proteïnerepen of whey-eiwitpoeders vol koemelkeiwitten
  • kwark met kunstmatige zoetstoffen en allerlei smaakjes.
  • maiswafels met allerlei bewerkte smaakjes  

We laten ons misleiden door de vele (duizenden) aanhangers die een influencer heeft of de prachtigste resultaten die gedeeld worden binnen 3 maanden. Maar we zijn ons er niet van bewust dat diegene misschien geen échte voedingskennis heeft of een gecertificeerde opleiding. 

Ik vind dit een gevaarlijke ontwikkeling aangezien de meeste vrouwen erg beïnvloedbaar zijn als het op hun gezondheid aankomt en daar wordt in mijn ogen te vaak misbruik van gemaakt! Onbewust en bewust.

Prik daar alsjeblieft doorheen en kies eieren voor je geld!

Durf je het daadwerkelijke probleem onder ogen te zien.

Om terug te komen op de vraag van dit blog: ‘Hoe ben ik van mijn eetprobleem afgekomen?’ Door:

A) onder ogen te zien dat ik een probleem had en te accepteren dat het op dat moment was waar ik mee mocht dealen. Dus ook de emoties en de fysieke gevolgen die daarbij hoorde: extreme vermoeidheid, futloos, enorm prikkelbaar, paniekaanvallen etc. Dat was wel een dingetje hoor!

B) Aan de slag te gaan met het daadwerkelijke probleem. Mijn eetprobleem was niet zomaar ontstaan. Ik had al lange tijd onbewust mijn emoties onderdrukt en hield controle over mijn leven door mij volledig op mijn voeding te storten (dacht ik). Om dieper te durven graven heb ik hulp gehad van een psychotherapeute. 

C) Mijn fysieke lijf weer op te bouwen zonder extreem sporten met fitness en uiteindelijk krachttraining. In eerste instantie ben ik helemaal gestopt met sporten en heb op mijn darmgezondheid en fysieke lijf rust moeten gunnen. Dat vond ik erg lastig en frustrerend want ik zit niet graag stil en dat kritische stemmetje in mijn hoofd bleef mij pushen om door te gaan tot het uiterste ook al was mijn lijf even op en dat uitte zich bij mij in hormonale disbalans.

D) Mezelf te beloven dat ik het anders ging doen! Dat ik het nooit meer zo ver wilde laten komen! 

Ik heb hard moeten werken om uiteindelijk te staan waar ik nu sta. Met trots kan ik zeggen dat ik nu fysiek op mijn top ben en daardoor voel ik mij mentaal ook zóveel sterker! 

Ik ben dankbaar hoe ik van deze ervaring heb mogen leren. Ik ben hierdoor juist een voedingsdeskundige geworden die de trucjes ziet bij anderen en begrijpt dat eten niet alleen over eten gaat en dat kan ik nu inzetten bij mijn coaching!

krachttraining vrouwen
Sinds 2 jaar ben ik wekelijks te vinden bij FEMM FSQ een womans-only sportboutique waar ik met enorm veel plezier krachttraining doe! Deze trainingen hebben mij laten ontdekken hoe sterk mijn fysieke lijf is en helpen mij om me te blijven prikkelen, zowel fysiek als mentaal. Bovendien tref ik allemaal like-minded vrouwen die het beste uit zichzelf willen en durven halen!
voorbeeld eenvoudige gerechten e-book

Als jij na het lezen van het blog denkt, shit misschien ben ik toch niet zo eerlijk tegen mezelf. Of shit, ik heb nog werk te doen want ik herken me hierin. Of misschien herken je een familielid, vriendin of kennis hierin.

Probeer jezelf of diegene dan niet te veroordelen dat het zo is maar zet het om in actie! 

Zie het als iets waar jij aan kunt werken. Een uitdaging en uiteindelijk een ervaring die je leven gaat verrijken. Die je nieuwe inzichten geeft die je hoe dan ook kunt inzetten op alle levensvlakken. 

Heb jij daar graag iemand bij die je daarin ondersteunt of je kan coachen? Iemand waarbij je dat vertrouwde gevoel krijgt? En mocht je het gevoel hebben dat ik diegene ben..

Kijk dan eens of mijn Moeiteloos Gezond Eten- Programma wat voor jou is’ of neem persoonlijk contact met mij op als je iets met me wilt delen. Er zijn binnen dit programma ook 1-op-1 begeleidingsmogelijkheden!

Binnenkort lanceer ik daarvoor namelijk een pilot tegen een gereduceerde prijs.