fbpx

Hoe vind je rust tijdens een drukke periode?

Voel jij je wel eens overprikkeld of overweldigd?

In een continu veranderde maatschappij en mediawereld is het niet gek dat je je met regelmaat overweldigd of overprikkeld voelt. Zeker als je net zoals ik een introvert persoon bent die in een gezelschap vaak moeilijk zijn rust en ontspanning vindt.

Je krijgt non-stop informatie op je gebombardeerd gewenst of niet gewenst en dat geeft velen een onrustig en gejaagd gevoel. Niet meedoen of niet geregeld op je social media kijken geeft velen een ‘fear of missing out’.

Zo besloot ik een tijd geleden mijn Facebook op non-actief te zetten, zodat ik mij met de promotie van Van Natura Gezond uitsluitend op Instagram en mijn wekelijkse mailing kon richten. Aanrader overigens!

Door de bomen het bos niet meer zien!

Als orthomoleculair voedingsexpert zie ik vaak klanten die door alle berichtgeving compleet de rode draad kwijt zijn. Of klakkeloos meegaan in allerlei hypes en trends. Bewust of onbewust.

Daarnaast zal ik niet onder stoelen of banken schuiven dat ik me met regelmaat zelf ook overweldigd en overprikkeld kan voelen. Of in ieder geval ook een bepaalde druk kan ervaren om me in van alles en nog wat te verdiepen.

Wat mij opvalt is dat we hier bijzonder weinig over praten onderling. We vertellen wel hoe druk we het allemaal hebben en sommen op wat we nog allemaal moeten maar we wisselen niet met elkaar uit hoe we daar mee ‘dealen’. Hoe jij als individu dit aanpakt en doorkomt en hoe je je daar dan bij voel.. en dat is bijvoorbeeld wat mij net zo interesseert!

Dat leer je namelijk niet op school, omdat het natuurlijk ook voor elk persoon weer anders is. Niet voor iedereen is muziek luisteren of een flink stuk wandelen ontspannend. Maar toch ben ik van mening dat we elkaar hierin echt kunnen inspireren om beter in balans te blijven.

 Om een brug te leggen naar mijn werk als orthomoleculair voedingsdeskundige hoort dat ook bij jezelf de juiste voeding geven! Super belangrijk zelfs, want stress geeft een reactie op ons lichaam en de opname van voedingsstoffen en andersom ook. Verkeerde voeding geeft ook een stressreactie, waardoor we minder prikkels aankunnen.. Maar dat even terzijde!


5 tips die helpen rust te bewaren en een drukke tijd vol te houden:

Dit zijn 5 persoonlijek tips die ik met je wil delen om rust te vinden tijdens een drukke periode of om te ontspannen na het werk of een drukke week. 

 1. SCHRIJF AAN JEZELF

  ALLES , maar dan ook echt ALLES opschrijven wat in je hoofd zit; zowel wat je moet als wat je graag wilt doen. Gewoon een kwartiertje de tijd nemen (bij voorkeur aan het begin of eind van de dag) om alles op te schrijven zonder oordeel of zonder logica.
  Al gaat het van links naar rechts, schrijf alles op wat er in je op komt en je zult merken dat je je meteen beter gaat voelen en vanzelf een overzicht krijgt!   

  Sidenote: Wordt het vooral een waslijst aan taken waar je alleen maar meer stress en onrust van krijgt?! Pak dan een marker of omcirkel alleen de taken die die dag of die week prioriteit hebben en de rest laat je voor wat het is. Ook al zou je het graag anders zien, roei met de riemen die je hebt en laat het los. Niemand kan alle ballen in de lucht houden!

   

 2. NEEM (VERPLICHT) KOFFIEPAUZE

  Deze combineer ik meestal met de eerste tip. Maak jezelf je favoriete kop koffie of thee en zet eventueel een fijn muziekje op. Adem een paar keer flink in en uit, tot je merkt dat je niet meer vanuit je borst, maar vanuit je buik ademhaalt. Meer mag, maar hoef je niet te doen. Een paar minuten kan al voldoende zijn.  

  Sidenote: Ben ik van huis of op een verjaardagsfeestje? Dan kun je dat ademhalen ook doen als je naar het toilet gaat. Klinkt stom maar probeer het maar eens uit haha. Het helpt om terug bij jezelf te komen.

   

 3. SELFCARE

  Haal je make-up eraf en neem even rustig de tijd om jezelf te verzorgen. Alleen dat kan al zo’n opkikker zijn.

  Neem een douche of bad aan het eind van de dag ook al heb je daar geen zin in. Het helpt om even af te schakelen en de dag van je af te spoelen. Probeer tijdens het douchen even tot jezelf te komen en niet gelijk in je hoofd opsommen wat er nog allemaal moet. Ik weet het lastig, maar probeer even de helicopterview te nemen en uit te zoomen.
  Haal je make-up eraf en neem even rustig de tijd om jezelf te verzorgen. Alleen dat kan al zo’n opkikker zijn.

   

 4. BEWEEG
  10 minuten stretchen voor het naar bed gaan/bij het opstaan of nog even een frisse neus halen buiten tussendoor. Het hoeft geen uren te duren, pas het aan naar gelang je tijd hebt, maar geef je zelf wel die schop onder de kont om het te doen. Door te bewegen kom je in contact met je lichaam en dit helpt meer rust te ervaren. Daarnaast weten we allemaal natuurlijk dat het nog voor meer dingen goed is.

  Sidenote: zet een Youtube video op van 10 minuten en je hoeft zelf niet meer na te denken. Heerlijk afschakelen en vaak krijg je er gratis een ondersteunend muziekje bij.

   

 5. RELATIVEER

  Realiseer je dat het in je hoofd vaak veel meer onrust geeft dan nodig. Dat heb ik zóvaak ervaren… Dat je je van te voren heel druk maakt over een drukke week of periode die eraan komt en dat je in die periode vaak merkt dat je het best goed aankunt en het gewoon een kwestie is van even doorzetten en er het beste van maken.

  Relativeren kan hierbij enorm helpen door tegen jezelf te zeggen dat het maar even is en te kijken dat je op een ander moment wel je rust kunt nemen. Dat houdt het levend(ig)! 

  En natuurlijk door bovenstaande tips toe te passen tijdens de drukke dagen. Er zijn altijd mogelijkheden voor diegene die ze wilt zien!! Met klagen, mopperen en piekeren verlies je alleen maar energie die je in andere zaken had kunnen steken.

Heb jij wat aan deze tips gehad?
En ben je nieuwsgierig naar meer van mijn tips en adviezen?

Lees dan zeker mijn andere blogs! Die vind je hier.

Van Natura Gezond Academie: 1 platform met makkelijke en praktische tips, uitleg, kookvideo's en recepten!

Ben jij op zoek naar een rode draad, 1 platform waar je alles kunt vinden over de juiste voeding die energie geeft en jouw gezondheid bevordert op korte én op lange termijn?

Blijf dan op de hoogte van de ontwikkeling van de Van Natura Gezond Academie. Een platform met makkelijke en praktische uitleg en ondersteuning, recepten en kookvideo’s.

Door je interesse alvast te melden (dit is geheel vrijblijvend en zorgt er niet voor dat je al iets toezegt) ben jij als eerste op de hoogte van de lancering en krijg je daarvoor een toepasselijke beloning.