fbpx

Schuldgevoelens rondom de feestdagen

Hoe ga je om met schuldgevoelens rondom de feestdagen? Wat doe je als je baalt van jezelf en weer in een fijne positieve flow terecht wilt komen? In deze podcastaflevering geef ik je tips.
 
Op de dagen tussen kerst en oud op nieuw vang ik veel gesprekken op die gaan:
* over balen van jezelf of je down voelen na de feestdagen.
* het idee hebben te veel ‘foute’ dingen te hebben gegeten.
* moeite hebben om weer in je ritme te komen.
* zwaar gevoel/gevoelens van falen: ‘het is weer niet gelukt om me in te houden’ & ‘Ik heb me weer laten gaan’.
 
En daardoor zijn we vaak hard voor onszelf en blijven we zitten met een zwaar of teleurgesteld gevoel over onszelf.
 
Je denkt misschien bij jezelf: ‘Waarom laat ik me elk jaar weer zo gaan of meeslepen in mijn emoties?’ Je wilt zo graag die knop omzetten en het anders doen maar op de een of andere manier lukt het niet.
Je belandt in een dipje en vind het na de feestdagen moeilijk om je ergens toe te zetten.
 
Ik snap je want voorgaande jaren was ik ook zo hard voor mezelf en kon ik echt balen van hoe ik volgens mezelf ‘niet goed’ had gedaan. HEEL VAAK is dit gewoon een overtuiging die je van jezelf hebt. Of ga je helemaal ‘los’ omdat je op andere momenten te streng bent voor jezelf.
 
Mijn tip: Focus je niet op wat is geweest door er over te blijven piekeren en balen. Daar kun je niets meer aan veranderen en heb je geen invloed meer op. Bovendien haal je jezelf zo telkens naar beneden waardoor het vertrouwen in jezelf alleen maar minder wordt.
 
Waar jij wel invloed op hebt is hoe je nu verder gaat. Of je ervoor kiest om te blijven hangen in dat dipje of dat zware/negatieve gevoel over jezelf.
 
Wat kun jij vanaf vandaag doen om weer lekker in die goede flow te komen? Wie of wat heb je daarvoor nodig? Hoe ga je ervoor zorgen dat je je daar ook aan gaat houden zonder dat je meteen weer (te) streng bent voor jezelf of gaat compenseren?
 
In deze podcast geef ik je tips om af te rekenen met dat zware/negatieve (schuld)gevoel en leg ik je uit hoe je dit kunt ombuigen naar een fijne positieve flow en zelfvertrouwen. 
 
Omdenken is hierbij de grootste kunst.
Bedenk je eens hoe mooi het is dat je de hele toekomst nog voor je hebt liggen én dat jij daar invloed op kunt uitoefenen met je keuzes?
 
 Een echte eye-opener voor mij in ieder geval! 
Veel luisterplezier!