fbpx
Categorieën
-BLIJVEND GEZOND DOOR VOEDING- -MINDSET

Wat is het verschil tussen een diëtist en een orthomoleculair therapeut?

Wat doet een orthomoleculair therapeut?

Orthomoleculair is een term die niet direct een belletje laat rinkelen. Het wordt niet dagelijks gebruikt en heeft naar mijn idee ook een wat stoffig imago. En dat is natuurlijk geen lekkere binnenkomer! Maar wanneer je je gaat verdiepen in de term ontdek je de mooie boodschap die het met zich meedraagt. ‘Orthos’ betekent namelijk ‘goed’ of ‘juist’  en moleculair ‘samenstel van moleculen’. De juiste samenstelling van moleculen die nodig is om een lichaam in balans te houden.

Dat maakt het al wat tastbaarder hè?!

Een orthomoleculair therapeut richt zich dus op het in balans brengen van een lichaam tot op celniveau. Het gaat daarbij uit van het zelf-genezende vermogen van lichaam en geest en probeert hiermee de gezondheid te behouden en optimaliseren. De insteek kan daarbij voeding, zijn maar ook andere therapieën zoals voetreflex, coaching, darmtherapie en nog veel meer.

Gestreefd wordt naar een optimale hoeveelheid van vitamines, mineralen, vetzuren en andere belangrijke bouwstoffen die ervoor zorgen dat je gezond wordt en blijft en dat alle lichaamsprocessen zo goed mogelijk kunnen verlopen. Is dit namelijk niet zo, dan spreek je van een disbalans en ontstaan zo klachten en op de lange termijn aandoeningen en ziektes.

Misschien heb jij na deze uitleg ook al door dat het geen stoffige maar een medische benadering en term is die veel dieper gaat dan je in eerste instantie misschien dacht.

Het verschil tussen orthomoleculair geneeskunde en een 'reguliere' diëtist

Na bovenstaande omschrijving heb je misschien al een klein beetje door wat het verschil is tussen een orthomoleculair voedingsdeskundige en een diëtist.

Een diëtist richt zich namelijk voornamelijk op gewichtsbeheersing. Het werken naar een bepaald streefgewicht of BMI om bijvoorbeeld het risico op diabetes of hart- en vaataandoeningen te voorkomen of te helpen bij een juist dieet wat aansluit bij de klacht van de cliënt, bijvoorbeeld te hoog cholesterol of bloeddruk of diabets.

Een orthomoleculair voedingsdeskundige focust zicht op het in balans brengen en optimaliseren van alle lichaamsprocessen binnen lichaam en geest. Een bredere benadering waarbij ook je slaappatroon, mate van beweging, stress en ontspanning, darmgezondheid en allerlei andere factoren onder de loep worden genomen, omdat dit als 1 samenwerkend systeem wordt gezien.

Waar een diëtist de mate van gezondheid vaak zal bepalen aan de hand van het BMI zal een orthomoleculair therapeut volledig inzoomen op de leefstijl en de kwaliteit van het voedingspatroon in de zin van krijgt men alle voeding- en bouwstoffen voldoende binnen om het lichaam draaiende te houden en wordt daarmee de gezondheid op lange termijn gewaarborgd?!

Hoe gaat een orthomoleculair therapeut te werk?

Aan de hand van een uitgebreide analyse van jouw leefstijl bepaalt een orthomoleculair voedingsdeskundige of jouw voedingspatroon bijdraagt aan de balans in jouw lichaam. 

Zijn er fundamentele voedingsstoffen of bouwstoffen die ontbreken? Dan zal je een op maat gemaakt plan krijgen om deze in je voedingspatroon te verwerken en daarmee de disbalans te verhelpen. 

Een tweede vraag is of er voldoende opname is in de darmen en het lichaam om alle voeding die wordt genuttigd te verwerken. Dit kan aan de hand van vragen helder worden. Indien wenselijk kan er ook doorgestuurd worden voor verder onderzoek.

In die zin is orthomoleculaire therapie dus altijd een aanvulling op behandeling van een (huis)arts of andere reguliere geneeskunde en zie ik in de toekomst nog mogelijkheden voor prachtige samenwerkingen. Die zijn er nu nog minimaal, omdat de orthomoleculaire geneeskunde vrij nieuw en recent is.

Jouw leefstijl als medicijn!

Je vraagt je misschien inmiddels af waarom het zo belangrijk is om een lichaam in balans te houden?
En waarom jouw gewicht niet de eerste prioriteit heeft?

Dat begrijp ik, want we zijn gewend om ons gewicht als leidraad te nemen en ons te focussen op zo slank mogelijk. Maar zoals je leest gaat het om jouw gehele leefstijl die bepaalt of je gezond bent en blijft en of bepaalde ziekten en aandoeningen de kans krijgen om zich te ontwikkelen of niet.

En voor een gezonde leefstijl zijn deze elementen het meest belangrijk:

  • De mate van ontspanning en/of stress (die ook kan ontstaan door verkeerde voeding).
  • Jouw lijf voorzien van de juiste brandstof: niet het aantal calorieën, maar de voedingswaarden in jouw voeding staan centraal, want voldoende voedingswaarde is optimale energie.
  • De kwaliteit van jouw slaap: of er sprake is van optimaal herstel en ritme (kan ook door verkeerde voeding verstoord raken).
  • Opname van voedingsstoffen in de darm: of deze functioneren naar behoren (je kunt er namelijk nog zoveel instoppen, maar als er onvoldoende vertering of opname is raak je nog in disbalans).
  • De mate van beweging: die ervoor zorgt dat onze spijsvertering, bloedsomloop en andere lichaamsprocessen optimaal kunnen verlopen. (Let erop dat overmatig bewegen en sporten ook zorgt voor disbalans).

Wanneer je bovenstaande factoren verbetert dan is er sprake van een gezonde leefstijl die jouw gezondheid in balans houdt en die jou dat energieke en fitte lichaam geven!

Werkt 1 schakel onvoldoende? Dan is de kans groot dat ook de andere elementen uit balans raken.

Het goede nieuws is dat er dus vanuit allerlei invalshoeken verbetering mogelijk is en dat ons lijf over een zeer groot zelf genezend vermogen beschikt. Gelukkig wordt steeds meer duidelijk dat onze leefstijl als medicijn kan dienen! 

De juiste voeding in relatie tot lichamelijke en geestelijke klachten zoals reuma, astma, MS, burn-out.

Uit steeds meer onderzoeken blijkt dat onze voeding onze mate van gezondheid bepaalt.

Dat kan ik verklaren met een eenvoudig voorbeeld uit de natuur. Wanneer je namelijk een zaadje plant en het de juiste voeding geeft zal het uitgroeien tot een vruchtbare plant of gewas. 
Krijgt het niet de juiste voeding? Dan zal het misschien wel uitkomen maar niet volledig tot bloei komen. Op de lange termijn zal het zelfs  verslappen en afsterven.

Zo kan ons lijf ook best een tijdje functioneren en overleven zonder de juiste voeding, maar zal het op de lange termijn zijn kuren krijgen. Dat kan beginnen met kleinere kwalen: een vervelende blaasontsteking, vermoeidheid of weinig concentratie, opgeblazen buik of darmklachten en op de lange termijn kan dit zelfs leiden tot grotere aandoeningen en zelfs ziekten.

Zelfs geestelijke klachten zoals een  burn-out kunnen ontstaan door een langdurige hoge belasting van ons lichaam, wat een tekort aan B-vitaminen en verschillende mineralen veroorzaakt, of andersom kan veroorzaakt worden door een tekort aan deze vitaminen of mineralen.

De start van een ziekteproces begint altijd met een verzuurt lichaam, wat ontstaat door disbalansen in het lichaam. In dit verzuurde milieu krijgen ziekteverwekkers, bacteriën, maar ook schimmels zijn kans en zo sluimeren (chronische)klachten er in. Klachten die we vaak niet  linken aan  ons voedingspatroon, maar waar wel degelijk met de juiste voeding verbetering in gebracht kan worden!

 

Een baby die geboren wordt met eczeem?

Hoe verklaar je dan dat een baby al met eczeem geboren wordt?
Simpelweg doordat de moeder of de voorgaande generatie al bepaalde tekorten en disbalansen had opgebouwd en deze bij de geboorte (via het slijmvlies) doorgeeft aan het kind. Dat gaat vaak onbewust, omdat het niet perse hoeft te zijn dat je disbalansen opmerkt bij jezelf of linkt aan voeding die niet bij jouw lichaam past.

Ook hierbij is het goede nieuws dat je met een juist afgestemd voedingspatroon deze klachten kunt verminderen, dan wel verhelpen. Dat is precies wat mij zo aanspreekt aan de orthomoleculaire therapie!

Wat kan ik met 'Van Natura Gezond' voor jou betekenen?

Door met jou op zoek te gaan naar een voedingspatroon wat volledig afgestemd is op jouw lichaam en leefstijl help ik jouw gezondheid optimaliseren. Zijn er lichamelijke of geestelijke klachten en zijn deze voeding gerelateerd?  Dan krijg je specifiek advies op maat. Denk bijvoorbeeld aan het (tijdelijk) vermijden van tomaten bij hooikoorts.

Waar andere dit vooral bij advisering houden vind ik het belangrijk om jouw hierin praktisch te ondersteunen:

  • Welke voedingscombinaties zijn gunstig voor jou en hoe maak je daar een lekkere makkelijke maaltijd van?
  • Wat neem je voor ontbijt, lunch, diner en eventueel tussendoor?
  • Welke boodschappen haal je in huis en hoe lees je etiketten?
  • Hoe maak je gezond en bewust eten leuk en plezierig (met een gezin?)

Ben je nieuwsgierig naar meer of wil je wat vragen?
Stuur een mail naar robin@van-natura.nl 

Op zoek naar de mogelijkheden voor jou? Ga naar deze pagina.