fbpx
Categorieën
-MINDSET

Welke voeding geeft energie?

Voeding als brandstof en bouwstof, maar wat nog meer?

We weten allemaal dat voeding nodig is om je te voorzien van voldoende brandstof en dat het bouwstoffen levert om je lichaamsprocessen in gang te zetten en aan de praat te houden, zoals je energieniveau op peil houden en je lichaamswarmte te behouden.

Maar het gaat nog een stapje verder dan dat. Een goed functionerend lichaam wordt niet gemakkelijk ziek en beschikt de hele dag over voldoende energie voor werk en ontspanning! En ervaart ook geen kwalen zoals ontstekingen, allergieën of hooikoorts.

Tegenwoordig zie je namelijk juist steeds meer (jonge) mensen met klachten, zelfs al vanaf de babytijd. Dat zegt in mijn ogen heel veel over hoe wij onze voeding inzetten als brand- en bouwstof. En daarom zet ik mij als orthomoleculair voedingscoach graag in om daar wat aan te veranderen!

Want als je heel eerlijk naar jezelf kijkt zonder verder oordeel.. Hoe vaak voel jij je vermoeid of futloos gedurende de dag en ben je daardoor minder productief dan je wilt? Of snaai je stiekem meer dan je je had voorgenomen, omdat je een dip voelt voor of na het avondeten?

De oorzaak daarvan is 9 van de 10 keer een voortdurend tekortschietende voeding, waardoor je niet de brandstof hebt die je nodig hebt om optimaal te functioneren. Ik merk en zie dagelijks in mijn praktijk dat je met de juiste voeding ook een ander, lees positiever en helderder persoon wordt! 

Wat ik opmerk als voedingscoach

Ik merk en zie dagelijks in mijn praktijk klanten die afkomen van een periode van afvallen, of poging tot afvallen. Die misschien wel wat kilo’s lichter zijn, of juist niet en die na langere tijd merken dat ze zich toch niet energiek en happy voelen. Die 6x per dag eten met een patroon met veel zuivel erin, omdat ze geleerd hebben dat dat zo gezond is en die daardoor ook heel eenzijdig zijn gaan eten, omdat kwark met fruit nou eenmaal makkelijk is als ontbijt.

Die eigenlijk geen idee hebben van welke voeding ze nu echt energie krijgen en uit angst om dik te worden maar zo min mogelijk vetten of alles ‘light’ gaan nemen.

Ik snap die vrouwen helemaal, want we willen allemaal graag een slank lijntje, maar ten koste van wat? Onze hele hormoonhuishouding? Onze vreugde en levensenergie?

Van vulling naar voeding!

Laat ik je alvast even geruststellen. Er is een gouden middenweg! Want ga jij je lijf de juiste voeding geven, dan wordt je ook een ander, lees positiever en helderder persoon. Die bruist van de energie op een dag in plaats van telkens een cola of koffie nodig heeft om zich op te peppen voor de dag.

We eten vaak wel voldoende vulling, maar onvoldoende voeding voor alle brand- en bouwstoffen. Of eten voeding die ons lijf belast, in plaats van goed doet.

De simpelste vergelijking is te maken met een auto. Gooi je er benzine in terwijl het een dieselauto is. Dan zal het gaan haperen. Bij een lichaam werkt dat net zo, alleen blijft dit wat langer onopgemerkt. Maar in je lichaam is er wel degelijk sprake van disbalans en raken op de lange termijn verschillende processen, waaronder bij vrouwen vaak de hormoonbalans verstoord.

Ons lichaam kan dus alleen goed functioneren als het beschikt over voldoende hoeveelheden van alle benodigde moleculen om lichaamsprocessen in gang te zetten!

3 voorbeelden van voeding waar je energie van krijgt:

  • Goede vetzuren: uit extra vierge olijfolie, vette vis, avocado, noten, kokosolie en ja ook uit roomboter
  • Voldoende eiwitten: zowel uit dierlijk als uit plantaardige voeding mogelijk: kalkoen, kip, wild, rund, paddenstoelen, peulvruchten, zaden, pitten etc.
  • Goede koolhydraatbronnen: alle groenten en fruit, zoete aardappel, zilvervlies- of basmatirijst, havermout(meel), rijstmeel, boekweit-, gierst-, spelt- enz.

Onnodig bang voor vetten

Vooral de veten daar zijn we als vrouwen erg bang voor geworden, want die zouden dik maken. We smeren wel onze boterham met halva- of margarine, nemen geregeld een wijntje met chips, een koekje van de kinderen, of gefrituurde voeding. Maar een scheutje olijfolie toevoegen aan onze maaltijd om deze te verrijken daar zijn we bijna panisch voor. Hetzelfde geldt voor margarine vervangen door roomboter.

Dat zit er zo diep in gestampt en vinden klanten vaak zelfs eng om te gaan toepassen en tot die categorie behoorde ik ook een aantal jaren geleden. Terwijl ik inmiddels weet dat het hun hormoonbalans, concentratie en energie goed zal doen! Ik spreek uit ervaring.

 

Veel eiwitten eten?! Dat is toch alleen voor sporters?

Juist, daar hebben we weer zo’n mooie diepgewortelde overtuiging!
Veel eiwitten eten dat is toch alleen voor mensen die veel sporten? En voor vrouwen is dat toch niet nodig, want daar word je toch ‘bulky’ van?

Nou niet helemaal correct.. Het klopt dat sporters wat ruimer eiwitten mogen nemen voor het herstel van de spieren en voor voldoende energie. Maar ook een gemiddelde moeder en vrouw mag voldoende eiwitten nemen. Graag zelfs!

De focus in een gemiddeld voedingspatroon wat ik analyseer bij een voedingscheck ligt namelijk op koolhydraten uit brood, pasta, rijst en vaak ook grote hoeveelheden fruit. Die heb je ook nodig, maar juist de eiwitten en vetten die zorgen ervoor dat we onze energievoorraad aanvullen voor de lange termijn!
Bovendien zijn het de belangrijkste bouwstoffen voor onze hormonen, neurotransmitters en celstofwisseling.

Koolhydraten maken dik?!

En dan de laatste en vaak ook de moeilijkste. De koolhydraten. Oh jee wat is er toch veel over te doen en lezen! En wat is er daardoor veel onrust en onduidelijkheid. Zo jammer.

Want eigenlijk is het heel simpel. Groente en fruit zijn ook koolhydraten en die heb je superhard nodig! En ook andere koolhydraten uit granen mogen gerust in jou voedingspatroon, zolang het maar in de juiste verhoudingen wordt verdeelt over de dag en in de juiste combinatie.

Wil jij meer leren over deze gunstige combinaties die meer energie geven? En ook op de lange termijn je lijf voeden? 

Sluit dan aan bij de gratis Masterclass en kookworkshop: ‘Maak gezond makkelijk’ van maandagavond 26 juli van 19:30-20:30. Een korte presentatie met als afsluiter samen een heerlijk recept koken.

gezond koken met kinderen groenten eten met kinderen